Ciasteczka korzenne

Słodkie, o korzennym aromacie i wspaniale chrupiące. Idealne na przekąskę, świąteczny prezent, albo jako ozdoba choinkowa.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 10 g przyprawy korzennej
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 żółtko
Ciasteczka korzenne

Przygotowanie:


Wszystkie składniki wraz z żółtkiem wsyp do jednej miski, posiekaj nożem. Zagnieć ciasto, które następnie zawiń w folię i wstaw na dwie godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Grubość zależy od tego, jak cienkie chcemy uzyskać ciasteczka. Wykrawaj ciastka foremkami lub stemplami. Układaj na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 175⁰.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.takemycake.eu
Anuluj
porównujesz -
Porównaj