Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia

Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową przekąskę, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Piernikowe - sernikowe kule to nasza propozycja na każdą okazję.

Składniki:


(ok. 20 szt. wielkości dużego orzecha włoskiego)

Warstwa jasna:  
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 l mleka (zwykłego lub roślinnego) + 2 łyżki
  • 25 dkg białego sera
  • 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu

Warstwa ciemna :
  • ok. 25- 30 dag piernika, murzynka czy innego ciasta, nawet jasnego, wystarczy wtedy dodać łyżkę kakao
  • dwie, trzy łyżki powideł lub dżemu

Środek :
  • kilka, kilkanaście śliwek kalifornijskich
  • dwa kieliszki ulubionego alkoholu (amaretto, rum, ew. czysta wódka lub spirytus)
  • zamiast śliwek można użyć orzechów laskowych
  • ok. szklanka siekanych orzechów do obtoczenia kulek
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia

Przygotowanie:


Kaszę podpraż 2-3 minuty na suchej, rozgrzanej patelni. Przepłucz ją wrzątkiem na sicie by straciła charakterystyczną goryczkę. Zalej mlekiem i gotuj mieszając aż będzie miękka (ok. 20 minut). Jeśli szybko wchłonie mleko, dodaj nieco gorącej wody, ostatecznie płyn musi się cały wchłonąć. Odstaw do ostudzenia - gorąca kasza tępi ostrze blendera. Biały ser pokrusz do miski z kaszą, dodaj dwie łyżki mleka, cukier i zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj, jeśli jest za mało słodka, dodać więcej cukru. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudno ją zblendować, dodaj łyżkę mleka więcej.

Piernik lub inne ciasto drobno pokrusz, dodaj łyżkę, dwie łyżki dżemu lub powideł (jeśli gęste - więcej, jeśli rzadkie mniej). Zblenduj na gładką masę. Z ciasta formuj na dłoni niewielkie placuszki, ułóż na każdym śliwkę lub orzech, zlep i utocz kulki. Każdą oklej placuszkiem z jasnej, jaglano - serowej masy. Uformuj w miarę równe kulki, otocz je w posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.niebonatalerzu.blogspot.com
autor zdjęć: Tomasz Morozowski
autor przepisu: Beata Królikiewicz - Opalanka
Anuluj
porównujesz -
Porównaj