Kanapka w stylu włoskim z pesto z bazylii

Kromki chleba tostujemy w tosterze, po wyjęciu smarujemy masłem. Układamy rukolę, szynkę, plastry mozzarelli, pomidory oraz świeże pesto. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa, smacznego.

Składniki:


Porcje: 2 podwójne kanapki
Czas: 20 minut

Kanapka:
•    4 kromki chleba w stylu włoskim
•    1 mozzarella
•    średniej wielkości pomidor
•    2 plastry szynki dojrzewającej
•    garść rukoli
•    masło do smarowania pieczywa

Pesto:
•    1 kubek świeżych liści bazylii
•    ½ kubka świeżych liści mięty
•    1/4 kubka startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
•    2 ząbki czosnku, większe
•    1/4 kubka blanszowanych migdałów
     (oryginalnie orzechów piniowych)
•    1/4 kubka oliwy z oliwek
•    szczypta soli
Kanapka w stylu włoskim z pesto z bazylii

Przygotowanie:


Pesto:
Umyte, osuszone liście świeżej bazylii i mięty przekładamy do wysokiego naczynia w którym bedziemy blendować składniki. Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, można dodać więcej oliwy do uzyskania ulubionej konsystencji. W trakcie blendowania warto sprawdzić smak, dodać sól ewentualnie więcej czosnku.

Kanapka:
Kromki chleba tostujemy w tosterze, po wyjęciu smarujemy masłem. Układamy rukolę, szynkę, plastry mozzarelli, pomidory oraz świeże pesto. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa, smacznego.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj