Piernik z Czerwoną Fasolą

Piernik musi być słodki, aromatyczny i…niekoniecznie ciężki. Wystarczy, że zrobimy go na bazie fasoli. Teraz ulubione, tradycyjne ciasto w zdrowej odsłonie. Nawet jeśli jest w Tobie dużo podejrzliwości, musisz je spróbować – nie zostanie nawet okruszek! :)

Składniki:

 
  • 320 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 50 g mąki razowej
  • 5 szt jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 szt mix orzechów
  • 1 garść suszonej żurawina
  • 1 garść suszonej miechunki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka śliwkowych powideł
Piernik z Czerwoną Fasolą

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Ugotowaną fasolę umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Do fasoli dodaj cukier, jajka, miód, olej i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce mąkę połącz wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj kakao oraz przyprawy. Suche składniki zmieszaj z mokrymi. Orzechy posiekaj, miechunkę przekrój na pół. Orzechy, żurawinę oraz miechunkę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem, wlej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę. Ostudź. Przetnij na 3 blaty, przełóż powidłami śliwkowymi i udekoruj żurawiną.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.wrzacakuchnia.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj