Przystawka wigilijna czyli Barszcz w innej postaci

Kto powiedział, że Barszcz Wigilijny musi być podany w formie płynnej? A gdyby tak wykorzystać naturalny Agar i zrobić z barszczu galaretkę? Goście z pewnością będą zaskoczeni tą niezwykłą formą podania.

Składniki:

•    1 kg ugotowanych czerwonych buraków
•    1 1/2 l litra bulionu warzywnego
•    1 szt. mała cebula
•    1 szt. liść laurowy
•    5 szt. ziele angielskie
•    1 szczypta pieprzu
•    15 g agar
•    2 szklanki szklanki kiszonej kapusty
•    1 szklanka suszonych grzybów
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1/2 szklanki oliwy
•    1 szczypta pieprzu
•    1 szczypta soli morskiej
•    2 szt. jabłka
•    2 szt pietruszki
•    20 kilka rukiew wodna
•    2 łyżki soku z cytryny
Przystawka wigilijna czyli Barszcz w innej postaci

Przygotowanie:


Barszcz
Do gorącego bulionu (odszumowanego) dodajemy pokrojone w plasterki ugotowane buraki (gotuj buraki ok. 40 - 60 min.). Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez około 10 - 20 min. (nie doprowadzając do wrzenia!). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, cebulkę i dopraw pieprzem. Następnie przecedź, żeby był czysty. Wlej z powrotem do garnka zagotuj i dodaj agar - mieszaj trzepaczką i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Przelej do kilku naczyń żaroodpornych – ma powstać galaretka o grubości ok. 1 cm.
 
Pesto
Zmiksuj blenderem oliwę z pietruszką (ok. 5 min.) dopraw solą i pieprzem. Pesto możemy podgrzać przed podaniem- doda to więcej aromatu.
 
Kapusta z grzybami
Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie żeby zmiękły.
Kapustę razem z posiekanymi grzybami zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu odcedź dokładnie z wody. Całość zmiksuj blenderem na papkę i dopraw pieprzem. Przed podaniem możemy podsmażyć na maśle i podać w formie tzw. łezki, którą formujemy dwiema łyżkami lub po prostu w formie kulki.
 
Dodatki z jabłka i pietruszki
Jabłka umyj i pokrój razem ze skórą na 2 - 3 milimetrowe plasterki. Pietruszkę również pokrój w plasterki. Rozgrzej piekarnik i na jednej folii aluminiowej rozłóż jabłka, skropione sokiem z cytryny, a na drugiej pietruszkę skropioną oliwą i posypaną solą morską. Pieczemy do uzyskania miękkości i ładnego koloru (około 15 minut w 180 stopniach). Pietruszkę możesz również ugotować.
 
Dekoracja
Ostatnim etapem jest wykrojenie pożądanego kształtu naszej galaretki i skomponowanie talerza według waszej wizji.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj