Rzymskie krokiety ryżowe – suppli al telefono

Kulki z risotto z mozzarellą i szynką, głęboko smażone, podane z sosem z pomidorów. Tradycyjnie są to krokiety ryżowe, pochodzące z Rzymu, z regionu Lacjum we Włoszech. Zjada się je zwykle palcami – gdy jeden krokiet jest podzielony na dwie części, mozzarella zostaje wyciągnięta i jej włókna wyglądają jak rozciągnięte od słupa do słupa przewody telefoniczne. Stąd nazwa suppli al telefono. Podaje się je z sosem z pomidorów. Jeśli nie uda Wam się kupić dobrych dojrzałych pomidorów, użyjcie całych z puszki.

Składniki:


(na 6 kulek ryżowych – zdecydowanie za mało, zrób co najmniej 2 x tyle):

Sos pomidorowy:
•    2 łyżki masła klarowanego
•    500 g świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
•    2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
•    2 łyżeczki suszonego oregano
•    sól morska

Risotto:
•    500 ml bulionu warzywnego (ja miałam zamrożony, ale możesz użyć z kostki)
•    40 g masła
•    1 posiekana cebula
•    160 g ryżu do risotto
•    2 łyżki świeżo startego parmezanu
•    50 ml białego wina wytrawnego
•    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Krokiety:
•    1 duże jajko, lekko roztrzepane
•    100 g miękkiej mozzarelli pokrojonej w mniejsze kawałki (tym razem użyłam mozzarelli z truflami – znalazłam ostatnio w sklepie – przepyszna!)
•    2 plasterki dobrej szynki pokrojonej w paseczki
•    bułka tarta
•    olej do głębokiego smażenia
•    sól
Rzymskie krokiety ryżowe – suppli al telefono

Przygotowanie:


Przygotuj risotto. Podgrzej bulion i trzymaj na niewielkim ogniu. W rondelku rozpuść połowę masła i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj ryż, wymieszaj i smaż chwilę, aż ryż będzie lekko skwierczał. Dolej wino i gotuj, aż zredukuje się zupełnie. Chochelką dolej porcję bulionu, mieszaj, aż ryż całkowicie go wchłonie. Tę czynność powtarzaj, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż będzie miękki i kremowy. Dopraw risotto solą i pieprzem. Dodaj pozostałe masło i parmezan. Wymieszaj. Przykryj rondelek i odstaw na kilka minut. Odkryj risotto, żeby przestygło.

Przygotuj sos pomidorowy. W dużej patelni rozgrzej mocno masło klarowane, dodaj czosnek, oregano i pomidory. Smaż około 8 minut, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Posól. Przelej zawartość do pojemnika i zmiksuj sos blenderem. Odstaw. Do risotto wbij jajko. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aż całkowicie ostygnie.

Nabierz risotto na dużą łyżkę i mokrymi rękami nadal mu kształt jajka. Jak widzicie na zdjęciach – mi zdecydowanie lepiej i łatwiej udaje się przygotować kulki. Zrób wgłębienie i włóż w nie kawałek mozzarelli, owinięty paseczkiem szynki. Zaklej krokieta palcami i obtocz w bułce tartej. Tak przygotuj wszystkie krokiety.

W głębokiej dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Jeśli masz frytkownicę – najlepiej będzie jeśli w niej usmażysz krokiety ryżowe. Smaż suppli, aż nabiorą ciemnozłocistej barwy. Odsącz na ręczniku papierowym. Posyp lekko solą i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj