Zupa dyniowa

Aromatyczna, rozgrzewająca zupa krem z dyni potrafi zdziałać cuda. Spróbuj posypaną pestkami dyni, orzechami albo ulubionymi grzankami…

Składniki:

  •  Niewielka dynia (ok. 1kg przed obraniem)
  •  2 szalotki
  •  2 ząbki czosnku
  •  3 marchewki
  •  3 średnie ziemniaki
  •  centymetrowy plasterek selera
  •  litr dobrego bulionu warzywnego
  •  80ml śmietanki 30%
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  szczypta imbiru
  •  oliwa
  •  pestki dyni (do dekoracji)
Zupa dyniowa

Przygotowanie:


W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekane szalotki i przeciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie dorzucamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy przez chwilę na większym ogniu. Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki i selera w kostkę. Dorzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zupę dokładnie miksujemy, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podajemy gorącą posypaną podprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj