Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami

Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione puszystą, bitą śmietaną i sezonowymi owocami…Doznania warte grzechu… 

Składniki:


Bezy:
  • 4 białka
  • 220g drobnego cukru
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 300ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 250g świeżych owoców (borówek, truskawek)
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami

Przygotowanie:


Białka przekładamy do misy robota i przy użyciu nasadki balonowej ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka bezproblemowo zaliczą ""test miski nad głową"" cały czas miksując dodajemy do nich po łyżce cukru. Pod koniec dolewamy sok z cytryny. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna.

Gotowe białka przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy gniazdka: najpierw tworzymy spód w kształcie koła, następnie warstwowo ścianki.

Gotowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 80oC przez około 4,5 godziny.

Wystudzone bezy wypełniamy śmietanką ubitą z łyżką cukru pudru i dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego!
 
Źródło przepisu i zdjęć: cookuj.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj