Cynamonowe bułeczki

Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem – koniecznie z owocami i kruszonką, a w chłodniejsze dni obowiązkowo z cynamonem ;)

Składniki:

 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cynamonu
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
Cynamonowe bułeczki

Przygotowanie:


Drożdże zalej letnim mlekiem. Letnią wodę wymieszaj z rozmieszanym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodaj rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem, wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki – mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Wyrabiaj gładkie ciasto robotem kuchennym z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego (przez ok. 10 min). Po tym czasie ciasto przełóż do piekarnika rozgrzanego do 40⁰ C (termoobieg) na 30 minut. Aby ciasto nie wysychało możemy na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wrzątkiem.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na prostokąt, posmaruj roztopionym masłem, posyp cynamonem i cukrem. Krój w paski ok. 5 cm i zwijaj w ślimaki. Przełóż do formy na muffiny wysmarowanej masłem, delikatnie spłaszczając je ręką,. Wysmaruj rozmieszanym jajkiem. Piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190⁰ C (termoobieg).

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.marta-gotuje.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj