Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

Jesienią i zimą stawiamy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas. Blender marki Sencor pozwoli w szybkim czasie stworzyć zdrowe i pożywne dania zachwycające zarówno smakiem, jak i kolorem!

Składniki:


Porcje: 6
  •  60 dkg obranej dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir, kawałek ok 2 cm.
  • 300 ml wody
  • świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
Krewetki - przygotowanie
  • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

Przygotowanie:


Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.

Krok 2
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.

Krok 3
Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.

Krok 4
Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.

Krok 5
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Smaczengo!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj