Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową przekąskę, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Piernikowe - sernikowe kule to nasza propozycja na każdą okazję.
Składniki:
(ok. 20 szt. wielkości dużego orzecha włoskiego)
Warstwa jasna:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 l mleka (zwykłego lub roślinnego) + 2 łyżki
- 25 dkg białego sera
- 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu
Warstwa ciemna :
- ok. 25- 30 dag piernika, murzynka czy innego ciasta, nawet jasnego, wystarczy wtedy dodać łyżkę kakao
- dwie, trzy łyżki powideł lub dżemu
Środek :
- kilka, kilkanaście śliwek kalifornijskich
- dwa kieliszki ulubionego alkoholu (amaretto, rum, ew. czysta wódka lub spirytus)
- zamiast śliwek można użyć orzechów laskowych
- ok. szklanka siekanych orzechów do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
Kaszę podpraż 2-3 minuty na suchej, rozgrzanej patelni. Przepłucz ją wrzątkiem na sicie by straciła charakterystyczną goryczkę. Zalej mlekiem i gotuj mieszając aż będzie miękka (ok. 20 minut). Jeśli szybko wchłonie mleko, dodaj nieco gorącej wody, ostatecznie płyn musi się cały wchłonąć. Odstaw do ostudzenia - gorąca kasza tępi ostrze blendera. Biały ser pokrusz do miski z kaszą, dodaj dwie łyżki mleka, cukier i zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj, jeśli jest za mało słodka, dodać więcej cukru. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudno ją zblendować, dodaj łyżkę mleka więcej.
Piernik lub inne ciasto drobno pokrusz, dodaj łyżkę, dwie łyżki dżemu lub powideł (jeśli gęste - więcej, jeśli rzadkie mniej). Zblenduj na gładką masę. Z ciasta formuj na dłoni niewielkie placuszki, ułóż na każdym śliwkę lub orzech, zlep i utocz kulki. Każdą oklej placuszkiem z jasnej, jaglano - serowej masy. Uformuj w miarę równe kulki, otocz je w posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.niebonatalerzu.blogspot.com
autor zdjęć: Tomasz Morozowski
autor przepisu: Beata Królikiewicz - Opalanka
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Łatwy piernik z powidłami
Cudownie aromatyczny, wilgotny w smaku piernik o pięknym kolorze, który...