Grilowane orientalne szaszłyki z kurczaka
Orientalne szaszłyki mogą być znakomitą przekąską, dodatkiem do sałaty lub częścią dania głównego.
Składniki:
Porcje: 12
Czas: 40 minut
• 1 cała pierś z kurczaka
• sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
• 1 korzeń imbiru ok. 2 cm - drobno posiekany
• 1 pęczek kolendry
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2-3 ząbki czosnku
• szczypta soli
Przygotowane:
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Przygotowaną pierś ścinamy w połowie wysokości, uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok 1 cm. Każdą z części kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
W misce przygotowujemy marynatę mieszając: wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy troszkę soli.
Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka, całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na 20 min.
Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyku zależy od wielkości porcji, które lubimy.
Grilla mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy szaszłyki będą ładnie przypieczone.
Orientalne szaszłyki mogą być znakomitą przekąską, dodatkiem do sałaty lub częścią dania głównego.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...