Grilowane orientalne szaszłyki z kurczaka

Orientalne szaszłyki mogą być znakomitą przekąską, dodatkiem do sałaty lub częścią dania głównego.

Składniki:


Porcje: 12
Czas: 40 minut

•    1 cała pierś z kurczaka
•    sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
•    1 korzeń imbiru ok. 2 cm - drobno posiekany
•    1 pęczek kolendry
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    2-3 ząbki czosnku
•    szczypta soli
Grilowane orientalne szaszłyki z kurczaka

Przygotowane:


Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Przygotowaną pierś ścinamy w połowie wysokości, uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok 1 cm. Każdą z części kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.

W misce przygotowujemy marynatę mieszając: wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy troszkę soli.

Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka, całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na 20 min.

Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyku zależy od wielkości porcji, które lubimy.

Grilla mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy szaszłyki będą ładnie przypieczone.

Orientalne szaszłyki mogą być znakomitą przekąską, dodatkiem do sałaty lub częścią dania głównego.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj