Czekoladowe ciastka owsiane

Kuszące, owsiane ciasteczka z dodatkiem czekolady. Można dodać do nich żurawinę lub migdały, ale ostatecznie w znalazły się w nich orzechy. Połączenie smaków, które warto sprawdzić.

Składniki:


na ok. 15 sztuk

•    50 g gorzkiej czekolady
•    50 g orzechów włoskich
•    1 łyżka masła
•    3/4 szklanki płatków owsianych
•    3/4 szklanki mąki
•    prawie 1/4 szklanki oleju rzepakowego
•    1/2 szklanki cukru
•    1 jajko (wielkość L)
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    szczypta soli
Czekoladowe ciastka owsiane

Przygotowanie:


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy posiekaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj olej, ostudzoną czekoladę, wymieszaj mikserem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Dodaj do czekoladowej masy, wymieszaj. Dodaj 3/4 posiekanych orzechów włoskich. Dłonią uformuj płaskie krążki z masy.  Masa będzie dość klejąca, więc możemy pomóc sobie łyżką.

Na wierzch ciastek dodać pozostałe orzechy. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka trochę urosną, więc warto zachować odstęp ok. 5 cm), piecz w temp. 180⁰ C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj