Keks czekoladowo-bananowy

Świąteczny keks z bakaliami na bazie gorzkiej czekolady i bananów

Składniki:


Na keksówkę długości 25-27 cm

•    150 g masła o temperaturze pokojowej
•    150 g cukru
•    300 g mąki pszennej
•    3 jajka
•    2 nieduże banany
•    130 g gorzkiej czekolady
•    200 g bakalii
     ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)
•    70 ml alkoholu (wino moscatel lub ciemny rum)
•    1/4 łyżeczki cynamonu
•    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
•    szczypta mielonego imbiru
Keks czekoladowo-bananowy

Przygotowanie:


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, banany rozgnieć. Masło utrzyj do białości, nie przerywając ubijania, dodawaj cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksuj.

Następnie wsyp bakalie (te większe, jak np. daktyle, morele i inne - posiekaj).
Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto.

Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż ciasto.
Piecz 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryj folią aluminiową i piecz kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte ciasto polukruj lub polej czekoladą, ewentualnie oprósz tylko cukrem pudrem.

Smacznego!
 
Anuluj
porównujesz -
Porównaj