Czekoladowo-orzechowe torciki z choinką

Czekolada i orzechy to doskonałe połączenie. Dodanie do tego smakowitych ozdób w kształcie choinki sprawi, że niejedna osoba będzie pod wrażeniem Twojej pomysłowości.

Składniki:


na 3 torciki

Biszkopt:
•    4 jajka
•    3/4 szklanki mąki
•    1/3 szklanki cukru
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 czubata łyżka kakao
•    1/2 szklanki orzechów laskowych

Krem:
•    1szklanka mleka
•    1/2 opakowania budyniu o smaku czekoladowym
•    1 łyżka cukru (jeśli budyń nie zawiera cukru)
•    2 łyżki miękkiego masła

Dekoracja:
•    1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
•    1 tabliczka czekolady gorzkiej (zaw. ok. 70% kakao)
Czekoladowo-orzechowe torciki z choinką

Przygotowanie:


Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Ubij blenderem białka (używając końcówki do ubijania) na koniec wsyp cukier i jeszcze chwilę ubijaj. Orzechy laskowe wsyp do pojemnika do siekania i posiekaj. Białka wymieszaj z wyrośniętymi żółtkami. Do masy jajecznej przesiej mąkę, kakao i dodaj posiekane orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszaj, wylej na szeroką blachę (tu użyto blaszki/półki z piekarnika – istotne żeby miała ona jak największą powierzchnię). Ciasto piecz około 20 minut w temp. 180C.
Po wyjęciu wystudź i wytnij szeroką szklanką 9 kółek.

WSKAZÓWKA: pozostałe skrawki biszkoptu możesz zasuszyć i użyć ich w przyszłości jako spód do deseru.  

Przygotowuj krem. Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem cukru, wystudź. Do zimnego budyniu dodaj masło i zblenduj całość standardową końcówką blendera.

Torciki składaj z trzech warstw biszkoptu, przekładając je naprzemiennie masą czekoladową. Wierzch i boki torcików polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej (lub mikrofali) czekoladą mleczną.
Czekoladę gorzką także rozpuść, przelej ją do tutki wykonanej z papieru do pieczenia i na papierze do pieczenia wyciśnij 6-ramienne gwiazdki (powinno powstać 3 komplety gwiazdek, po 4-5 sztuk w każdym komplecie o stopniowanej wielkości). Aby łatwiej było Ci narysować czekoladą gwiazdki najlepiej narysuj wcześniej na papierze ołówkiem 3 komplety kółek o różnej wielkości a następnie wypełnij je czekoladą tak, aby powstały gwiazdki.
Tak przygotowane włóż do lodówki, aby stężały. Następnie delikatnie zdejmuj je z papieru i łącz ze sobą za pomocą czekolady, układając od największej do najmniejszej tak, aby powstała choinka.
Tak przygotowaną choinkę ustaw na środek każdego torciku. Wierzch posyp delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj