Mini makowce z bezą

Doskonała przekąska dla miłośników maku i bakalii. Puszyste nadzienie ukryte pod bezową chmurką.

Składniki (12szt):


Ciasto:
  • 0,25 kg mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie makowe:
  • 1 jajko
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżka suchej kaszy manny
  • 300g masy makowej wg przepisu poniżej

Beza:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
 
  • 50dag maku
  • 125g masła
  • pół szkl miodu (lub więcej wg uznania)
  • olejek migdałowy
  • bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa itd.)
Mini makowce z bezą

Wykonanie:


Mak zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj go do miękkości, odsącz i zmiel 3 razy. Do maku dodaj miód, wymieszaj – sprawdź czy odpowiada Ci słodkość (można dosłodzić), dodaj olejek migdałowy, stopione masło i posiekane bakalie, wszystko dobrze wymieszaj. 1/3 szklanki rodzynek

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i szybko zagnieć ciasto przy pomocy nasadki – haka. Ciasto schłodź w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie ciastem wylep foremki na babeczki (metalowe lub ceramiczne). Masę makową wymieszaj z jajkiem, aromatem, rodzynkami i kaszą przy pomocy nasadki w kształcie litery A. Mak wyłóż na ciasto. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę przy pomocy nasadki balonowej. Wyłóż na masę makową. Piecz ok. 30 min. w 180⁰C. Zostaw do wystudzenia.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.smakuje.blox.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj