Owsiane serniczki
Mini serniczki w zdrowszej i błyskawicznej odsłonie, które można podać zarówno jako słodki deser, śniadanie, czy pożywną kolację.
                        Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
- ok. 200 g mandarynek
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Twaróg przełóż do pojemnika do siekania i zmiksuj na jednolitą masę, bez grudek. Dodaj miód, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii oraz jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj jogurt naturalny wraz z płatkami i wymieszaj łyżką. Całość przełóż do naczynek żaroodpornych, do środka włóż kawałki mandarynek, a na wierzchu ułóż posiekane orzechy i lekko dociśnij.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180⁰ C (termoobieg) przez ok.25-30 min. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.marta-gotuje.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
                Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
            
        Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
                Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
            
        Tarta pomarańczowo-czekoladowa
                Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
            
        Pralinki pistacjowe
                Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
            
        Tort piernikowy
                Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
            
        Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
                Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...