Słodki mus ze śliwek kalifornijskich
Naturalny, słodki smak śliwek, podkreślony delikatnym smakiem czerwonego, wytrawnego wina, otulony aksamitną, słodyczą miodu.
                        Składniki:
- 500g śliwek kalifornijskich,
 - 0,5l wina czerwonego wytrawnego,
 - kilka łyżek naturalnego miodu (ja używałam miodu z gryki)
 
Przygotowanie:
Śliwki zalej winem, dodaj miód. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Ostudź, włóż do lodówki tak by smaki się „przegryzły”. Na drugi dzień gotuj na małym ogniu. Gdy zauważysz, że nie da się już mieszać łyżką w garnku, możesz dolać trochę wrzątku. Przełóż wszystko do blendera, blenduj aż do uzyskania jednolitej masy.
Słoiki zagotuj, zakrętki również. Mus przełóż do garnka. Warto wykorzystać wrzątek z gotowania słoików do zalania blendera – łatwiej będzie go domyć. Słoiki i nakrętki wytrzyj do sucha. Mus gotuj na małym ogniu. Nałóż do słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry aż do ostygnięcia. Garnek można wylizać!
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.oneginetatopa.blogspot.com
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
                Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
            
        Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
                Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
            
        Tarta pomarańczowo-czekoladowa
                Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
            
        Pralinki pistacjowe
                Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
            
        Tort piernikowy
                Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
            
        Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
                Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...