Słodki mus ze śliwek kalifornijskich

Naturalny, słodki smak śliwek, podkreślony delikatnym smakiem czerwonego, wytrawnego wina, otulony aksamitną, słodyczą miodu.

Składniki:

 
  • 500g śliwek kalifornijskich,
  • 0,5l wina czerwonego wytrawnego,
  • kilka łyżek naturalnego miodu (ja używałam miodu z gryki)
Słodki mus ze śliwek kalifornijskich

Przygotowanie:


Śliwki zalej winem, dodaj miód. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Ostudź, włóż do lodówki tak by smaki się „przegryzły”. Na drugi dzień gotuj na małym ogniu. Gdy zauważysz, że nie da się już mieszać łyżką w garnku, możesz dolać trochę wrzątku. Przełóż wszystko do blendera, blenduj aż do uzyskania jednolitej masy.

Słoiki zagotuj, zakrętki również. Mus przełóż do garnka. Warto wykorzystać wrzątek z gotowania słoików do zalania blendera – łatwiej będzie go domyć. Słoiki i nakrętki wytrzyj do sucha. Mus gotuj na małym ogniu. Nałóż do słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry aż do ostygnięcia. Garnek można wylizać!
 
Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.oneginetatopa.blogspot.com
Anuluj
porównujesz -
Porównaj