Słodki mus ze śliwek kalifornijskich
Naturalny, słodki smak śliwek, podkreślony delikatnym smakiem czerwonego, wytrawnego wina, otulony aksamitną, słodyczą miodu.
Składniki:
- 500g śliwek kalifornijskich,
- 0,5l wina czerwonego wytrawnego,
- kilka łyżek naturalnego miodu (ja używałam miodu z gryki)
Przygotowanie:
Śliwki zalej winem, dodaj miód. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę. Ostudź, włóż do lodówki tak by smaki się „przegryzły”. Na drugi dzień gotuj na małym ogniu. Gdy zauważysz, że nie da się już mieszać łyżką w garnku, możesz dolać trochę wrzątku. Przełóż wszystko do blendera, blenduj aż do uzyskania jednolitej masy.
Słoiki zagotuj, zakrętki również. Mus przełóż do garnka. Warto wykorzystać wrzątek z gotowania słoików do zalania blendera – łatwiej będzie go domyć. Słoiki i nakrętki wytrzyj do sucha. Mus gotuj na małym ogniu. Nałóż do słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry aż do ostygnięcia. Garnek można wylizać!
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.oneginetatopa.blogspot.com
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...