Kruche pierniczki z przyprawami korzennymi i otartą skórką z mandarynki

Kruche. W smaku maślane z wyczuwalną skórką z mandarynki. Cynamon też daje o sobie znać. Samo przygotowanie ciasta nie wymaga dużego poświęcenia czasu, bo milej jest poświęcić go na wspólnym dekorowaniu.

Składniki:


(ok. 15-18 szt)
  • 100 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 200 mąki
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • otarta skórka z 1 mandarynki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji: 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Kruche pierniczki z przyprawami korzennymi i otartą skórką z mandarynki

Przygotowanie:


1. Masło ubijamy z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztrzepane jajko, cynamon, miód, otartą skórkę z mandarynki i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy kulę. Ciasto owijamy w lnianą serwetę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą foremek kształtne pierniczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180⁰C przez 10-12 minut.

3. Aby zrobić lukier: ubijamy białko, a pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy na gładką masę, tak by uniknąć grudek. Pierniki dekorujemy lukrem.
 
Komentarz:
Przed nałożeniem lukru poczekajmy, aż pierniczki ostygną. Żeby wykonać cienki szlaczek z lukru, wystarczy napełnić zwykłą strzykawkę lukrem. Zamiast srebrnych kuleczek, można wykorzystać cukierki M&Ms, wiórki kokosowe lub pokruszone cukierki. Ciasto na pierniczki jest dość maślane, warto więc od razu wycinać pierniki na papierze do pieczenia – nie musimy ich już ponownie przenosić na blachę. Udanego pieczenia!

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.makecookingeasier.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj