Lekka sałata z grzankami

Czasem masz po prostu ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Nasza sałatka będzie idealnym rozwiązaniem. Dostarczy Ci wszystkich składników odżywczych, a przy okazji zaspokoi potrzebę różnorodnego smaku.

Składniki:


•    garść rukoli
•    garść roszponki
•    kilka listków sałaty rzymskiej
•    2 jajka
•    3 kromki chleba (najlepiej razowego)
•    2 małe ogórki gruntowe
•    kilka pomidorów truskawkowych
•    50g sera feta

Sos miodowo-musztardowy

•    3 łyżki oliwy z oliwek
•    2 łyżki octu balsamicznego
•    1 łyżka musztardy Dijon
•    1 łyżka miodu
•    sól, pieprz
Lekka sałata z grzankami

Przygotowanie:


W misce mieszamy rukolę, roszponkę i porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską. Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut. W tym czasie chleb dokładnie opiekamy w tosterze i kroimy na około centymetrowe kostki. Na sałacie układamy pokrojone na ćwiartki jajka, w półplasterki ogórki, przepołowione pomidorki. Posypujemy grzankami i pokrojonym w kostkę serem feta.

W słoiczku dokładnie mieszamy ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj