Lekka sałata z grzankami
Czasem masz po prostu ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Nasza sałatka będzie idealnym rozwiązaniem. Dostarczy Ci wszystkich składników odżywczych, a przy okazji zaspokoi potrzebę różnorodnego smaku.
Składniki:
• garść rukoli
• garść roszponki
• kilka listków sałaty rzymskiej
• 2 jajka
• 3 kromki chleba (najlepiej razowego)
• 2 małe ogórki gruntowe
• kilka pomidorów truskawkowych
• 50g sera feta
Sos miodowo-musztardowy
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 1 łyżka miodu
• sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce mieszamy rukolę, roszponkę i porwaną na mniejsze kawałki sałatę rzymską. Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut. W tym czasie chleb dokładnie opiekamy w tosterze i kroimy na około centymetrowe kostki. Na sałacie układamy pokrojone na ćwiartki jajka, w półplasterki ogórki, przepołowione pomidorki. Posypujemy grzankami i pokrojonym w kostkę serem feta.
W słoiczku dokładnie mieszamy ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...