Zupa dyniowa
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa krem z dyni potrafi zdziałać cuda. Spróbuj posypaną pestkami dyni, orzechami albo ulubionymi grzankami…
Składniki:
- Niewielka dynia (ok. 1kg przed obraniem)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- centymetrowy plasterek selera
- litr dobrego bulionu warzywnego
- 80ml śmietanki 30%
- sól morska
- pieprz
- szczypta imbiru
- oliwa
- pestki dyni (do dekoracji)
Przygotowanie:
W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekane szalotki i przeciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez około 5 minut. Następnie dorzucamy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy przez chwilę na większym ogniu. Marchewki kroimy w plasterki, ziemniaki i selera w kostkę. Dorzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zupę dokładnie miksujemy, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podajemy gorącą posypaną podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...